Sitä enemmän lahjakortilla saa ruokaa, mitä enemmän täyttää jääkaapin kasvis- ja juureslaatikoita. Ravintola Savoyn keittiöpäällikkö ja television ruokaohjelmista tuttu Kari Aihinen toteaa, että 70 euroa on mahtava summa, sillä saa hyvän kauppalistan tehtyä.
Ostoskorin täytön Kari Aihinen kehottaa aloittamaan kasviksista, vihanneksista ja juureksista. Sitä enemmän lahjakortilla saa ruokaa, mitä enemmän täyttää jääkaapin kasvis- ja juureslaatikoita. – Salaatti on hyvä lisäke mille tahansa ruualle. Vain mielikuvitus on rajana, mitä kaikkea salaatin, tomaatin ja kurkun kaveriksi siihen voi laittaa. Lisäksi suosittelen 70 eurolla koottavaan joulupöytään paria juureslaatikkoa tai -sosetta sekä rosollia, Aihinen sanoo.
Aihinen vinkkaa, että ruokaa kannattaa valmistaa sen verran, kun sitä kerralla menee. Salaatit esimerkiksi eivät säily niin hyvin kuin omissa astioissaan säilytetyt, valmiiksi pilkotut tomaatit ja kurkut. Näin tavaraa ei mene pilaantumisen vuoksi hukkaan.
Jos kaipaa vaihtelua perinteiselle kinkulle, niin keittiöpäällikkö kehottaa kokeilemaan porsaan kassleria. – Kokonainen possun kassler, joka haudutetaan yön yli, ja sen liemestä tehdään kastike. Se on edullinen ja todella riittoisa, terveellinen suomalainen liha, Aihinen kertoo.
Yhdessä tehden
Kun pääruuaksi on nautittu possun kanssa salaattia sekä sesongin kasviksia ja juureksia, on aika siirtyä jälkiruokaan. Aihisen oma suosikki jälkiruuaksi on perinteinen riisipuuro ja ”sekametelisoppa” eli sekahedelmäkiisseli. Toisena hyvänä vaihtoehtona hän mainitsee itseleivotun pullan.
Tärkein raaka-aine jouluun onkin itse tekeminen ja erityisesti yhdessä perheen kanssa tekeminen. Joulun pyhinä aikaa ruuanlaittoon on, joten ei haittaa, vaikka lasten kanssa ruokaa ei nopeasti pöytään pyöräytetäkään.
– Ruuanlaitto yhdessä tuo iloa. Lapsetkin nauttivat ruuasta enemmän, kun pääsevät itse tekemään, Aihinen sanoo.
Keittiöpäällikön omassa joulupöydässä on kolme ikisuosikkia, joita täytyy joka joulu saada. Lihapullat, kotijuusto ja italiansalaatti kuuluvat illallispöytään joka vuosi.
Joulussa Aihinen tykkää perinteistä: – Tykkään, että jouluna aika pysähtyy. Vietämme joulun samalla porukalla joka joulu, ja se sujuu samalla kaavalla kuin aiempinakin vuosina, Aihinen kertoo.
Teksti ja kuva: Eveliina Kutila
Videon kuvaus ja editointi: Eveliina Kutila