Kokki Teresa Välimäki antoi aiemmassa artikkelissamme vinkkejä miten koota edullisista raaka-aineista herkullinen joulupöytä. Saimme häneltä myös pari reseptiä, joiden toteuttaminen ei vaadi kalliita aineksia. Tänä jouluna voisikin yllättää perheen ja tarjoilla alkupalana porkkana-valkosipulikeittoa. Jälkiruokana varmasti koko perheelle maistuvat glögimarinoidut marjat jäätelön tai kermavaahdon kanssa.
Porkkana-valkosipulisosekeitto
4 annosta
600 g porkkanoita
5 valkosipulinkynttä
2 rkl ruokaöljyä
1 tl kuivattua timjamia
n. 8 dl vettä tai kasvislientä
(1-2 dl kermaa tai kookoskermaa)
ripaus suolaa ja mustapippuri
Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori myös valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota porkkanoita ja valkosipulia hetki. Lisää timjami ja vesi tai kasvisliemi. Keitä porkkanat pehmeiksi ja soseuta keitto tasaiseksi. Lisää halutessasi kermaa maun mukaan ja kiehauta. Tarkista maku ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile hyvän täysjyväleivän tai lämpimien juustoleipien kera.
Vinkki! Korvaa kerma kookoskermalla ja saat keittoon itämaista twistiä, kokeile mausteeksi myös tuoretta raastettua inkivääriä!
Vinkki! Korvaa puolet porkkanoista palsternakalla tai punajuurilla, ne antavat ihanan aromin keittoon ja punajuuresta saat myös hurmaavan värisen keiton. Samalla reseptillä valmistuu myös bataattikeitto kun käytät porkkanoiden tilalla bataattia.
Glögimarinoidut marjat ja kermavaahtoa
4 annosta
200 g pakastemarjoja
1 dl sokeria
0,25 dl vettä
0,5 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
2 dl kuohukermaa
1–2 rkl sokeria
ripaus kanelia
Mittaa kattilaan pakastemarjat, sokeri, vesi, kaneli ja kardemumma. Kiehauta ja anna hautua hiljaa poreillen pari kolme minuuttia, niin että marjat sulavat ja kuumenevat. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla ja kanelilla. Lusikoi marjoja annosmaljoihin ja lisää päälle kermavaahtoa. Tarjoile heti.
Vinkki! Voit tarjota vielä hieman lämpimät marjat myös vaikkapa vaniljajäätelön kera.