Keittiöpäällikkö Kari Aihinen vinkkasi haastattelussaan, että porsaan kassler on hyvä ja edullinen vaihtoehto joulupöytään.
Kari Aihinen kertoi haastattelussaan, millaisia ruokia ostoskoriin kannattaa valita, jotta 70 euron ruokalahjakortilla saa mahdollisimman paljon jääkaapin täytettä. Tässä ohje Aihisen mainitsemaan haudutettuun porsaan kassleriin, joka yhdessä kasvisten ja juuresten kanssa sopii hyvin jouluillallisella tarjottavaksi. Lisää aiheesta voi kuulla torstaiaamuna 22. joulukuuta, kun Ylen aamu-tv:ssä on aiheena pienen budjetin joulumenu kello 7.48.
Mureaksi haudutettu porsaan kassler
6 HENGELLE
Kassler on porsaanniskaa, josta teet kätevästi maukasta ruokaa isommallekin joukolle. Kasslerin valmistuksessa tärkeää on matala lämpötila ja pitkä paistoaika; näin paistista tulee mehukas ja maukas. Liian kuuma uuni kuivattaa paistin nopeasti, kun siinä oleva rasva ei ehdi maustamaan lihaa.
1 kg porsaan kassleria
suolaa
mustapippuria
öljyä ja voita paistamiseen
2 sipulia
1 palsternakka
1 pieni juuriselleri
1 porkkana
1 kokonainen valkosipuli
4 laakerinlehteä
rosmariinia
timjamia
lehtipersiljaa
Nosta liha jääkaapista pöydälle lämpenemään 2–3 tuntia ennen ruuan valmistamista. Mausta se suolalla ja pippurilla. Lämmitä uuni 85 asteeseen.
Ruskista liha kuumalla pannulla öljyn ja voin seoksessa. Paistamisen tarkoitus on saada lihaan kaunis paistopinta, sillä liha kypsytetään uunissa.
Pilko juurekset, lisää ne lihan joukkoon ja paista hetki. Siirrä liha uuniastiaan ja lisää laakerinlehdet ja yrtit. Lisää pannulle vähän vettä ja huuhtele paistamisessa syntyneet nesteet mukaan uuniastiaan.
Lisää pannulta talteen ottamaasi nestettä astiaan sen verran, että liha peittyy. Maista lientä ja mausta tarpeen mukaan. Liemen pitää olla maukasta, sillä se antaa makua lihaan.
Kypsennä lihaa kannen alla 85-asteisessa uunissa yön yli (8–10 tuntia). Nesteen ei tarvitse kiehua, vaan liha hautuu hiljalleen nesteessä. Jos haluat5 ruuan nopeammin valmiiksi, kypsennä kassleria noin 150-asteisessa uunissa nnoin 3 tuntia. Mitä pidempi kypsennysaika, sen herkullisempi on lopputulos.
Halutessasi voit valmistaa koko ruuan rautapadassa, jossa ensin ruskistat lihan ja sitten laitat sen samassa astiassa uuniin. Lihan voi myös tehdä valmiiksi jo muutamaa päivää aiemmin, sillä se säilyy nesteessä jääkaapissa 3–4 päivää.
Ohje on julkaistu Kari Aihisen Kaappaus keittiössä -kirjassa (Auditorium, 2015).
Kuva: Eveliina Kutila