Sesongin raaka-aineista syntyy joulupöytä edullisesti

Perinteisen suomalaisen joulupöydän vahvuus on, että se on mahdollista toteuttaa kinkkuineen ja laatikoineen kohtuullisin kustannuksin. Lisäksi pinnalle noussut satokausiajattelu tukee edullisten ruoka-aineisten hankkimista erityisesti hedelmä- ja vihannesosastolla.

– Kannattaa ostaa sellaisia ruokia, jotka ovat sesongissa. Silloin hinta on edullisimmillaan ja tuotteet ovat parhaimmillaan. Jouluomenat, mandariinit ja klementiinit ovat hyvänhintaisia ja lisäksi terveellisiäkin, kokki Teresa Välimäki vinkkaa. Sesonkituotteet ovat yksi keino nipistää jouluruokabudjettia niin, että 70 euron ruokalahjakortti riittää mahdollisimman pitkälle.

– Vaikka tuunaisi perinteisiä jouluruokia, niin klassisilla raaka-aineilla pääsee aika edullisesti. Esimerkiksi uuniriisipuurosta saa uuden version, jos laittaa puolet tavallista maitoa ja puolet kookosmaitoa. Näin siihen saa uutta twistiä ja silti pysytään kohtuullisessa hinnassa, Välimäki sanoo.

Laatikoiden sijasta uunijuureksia

Suomalaiseen jouluun perinteisesti kuuluvat juurekset, jotka ovat aina edullisia ja siten hyvä valinta. Teresa Välimäki tarjoilisi niitä joulupöydässä vaihteeksi uunissa paahdettuina. Välimäki uskoo, että juurekset uppoavat lapsillekin paremmin uunissa tehtyinä kuin laatikoissa tai keitettyinä. Perinteisten porkkanoiden, lanttujen, perunoiden ja punajuurien lisäksi tarjolle voi muitakin juureksia kuten kotimaista palsternakkaa. Juureksia voi paahtaa yhtä lajia kerrallaan tai sekoittaa useampia samaa vuokaan ja heittää mukaan myös perunaa. Mausteeksi riittää öljy, suola sekä pippuri ja vähän jotain makeaa, hunajaa tai siirappia.

– Suosittelen käyttämään maustamiseen kuivattuja yrttejä, sillä ne ovat riittoisampia ja edullisempia kuin tuoreyrtit ja uuniruuissa ne toimivat oikein hyvin, Välimäki sanoo.

Juureksista saa rohkeasti yhdistelemällä myös ihania keittoja, joilla saa mukavasti vaihtelua joulunpyhien ruokalajeihin. Esimerkiksi punajuuresta syntyy perunan kanssa hurmaavan värinen ja makuinen keitto, jonka voi myös maustaa kuivatuilla yrteillä kuten timjamilla tai rosmariinilla.

Lihaa pitkään hauduttamalla

Lihaksi Teresa Välimäki neuvoo valitsemaan edullisempia ruhonosia esimerkiksi possusta ja hauduttamaan niitä uunissa pitkään, kun jouluna siihen on yleensä hyvin aikaakin. Possun- ja naudanlihaa yhdistelevästä pataruuastakin saa jouluisen lisäämällä mukaan pakastekarpaloita. Näistä myös syntyy kerralla iso satsi ruokaa, josta osan voi pakastaa ja tarjota myöhemmin eri lisukkeilla tai maustamalla eri tavalla.

Lapset saattavat vierastaa joulupöydän antimia, erityisesti laatikot aiheuttavat nirsoilua. Välimäellä on hyvä vinkki, jos joulun laatikot aiheuttavat lapsissa nirsoilua: – Lapsille voi jouluna tehdä samoista raaka-aineista helpommin lähestyttäviä ruokia. Porkkanasta voi leikata ohuita viipaleita ja yhdistää niihin salaattia tai maustaa porkkanaraastetta appelsiinimehulla. Mummoni teki makaronilaatikkoa, jossa ei ollut jauhelihaa, ainoastaan munamaito. Se maistuu lapsille ja on halpa. Söin sitä itse aina lapsena karjalanpaistin kanssa jouluna.

Jälkiruokana Välimäki tarjoilisi kardemummalla tai kanelilla maustettuja marjoja jäätelön tai kermavaahdon kanssa. Tai nyt hyvin kaupoissa esillä olevaa sesonkihedelmä persimonia, joka makeana hedelmänä käy jälkiruuaksi sellaisenaan.

Kokkina Välimäki valmistelee jouluruokia jo työnsä puolesta riittämiin, eikä hän käytä joulunpyhiä ruokien pipertämiseen. Tietyt asiat pitää kuitenkin saada kuten valkosipulilohi ja sienisalaatti, mutta muuten Välimäen jouluateria vaihtelee paljonkin vuodesta toiseen. – Joulu syntyy enemmän siitä, että on lomaa, rauhoittumisesta ja perheen kanssa olemisesta.


Teksti&kuva: Eveliina Kutila