Lapsiperheköyhyys on vakava haaste yksittäisten perheiden ja lasten hyvinvoinnin kannalta, mutta se on myös ihmisoikeuskysymys ja este lasten oikeuksien toteutumiselle.
Lainsäädännöllisesti Suomi on vuodesta 1991 alkaen sitoutunut YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, jonka mukaan lapsella on oikeus riittävään elintasoon ja sosiaaliturvaan. Sopimuksen muita tärkeitä kohtia ovat muun muassa lapsen edun ensisijaisuus, syrjinnän kielto, lapsen kuuleminen, vanhempien tukeminen, lapsen oikeus terveyteen ja terveyspalveluihin, lapsen oikeus koulutukseen, sekä lapsen oikeus vapaa-aikaan, leikkiin ja kulttuuriin.
Julkisen vallan on lain mukaan taattava, että kaikilla lapsilla on mahdollisuudet nauttia oikeuksistaan. Lapsiperheköyhyys on keskeinen eriarvoisuutta aiheuttava tekijä lasten elämässä.
Toimia köyhyyden vähentämiseksi
Vuonna 2011 YK:n lapsen oikeuksien komitea kehotti Suomea ”tehostamaan pyrkimyksiään tukea vähäosaisia perheitä sekä takaamaan kaikille lapsille oikeuden riittävän elintasoon”. Viime vuonna myös Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea totesi, ettei vähimmäisturvan taso ole Suomessa kaikilta osin riittävä. Euroopan neuvosto totesi, että muun muassa vähimmäismääräisten vanhempainpäivärahojen taso on liian matala.
Kansainvälisen talouskriisin seurauksilla on ollut vakavia vaikutuksia lapsiin ja lapsiperheisiin. Talouden vakauttamistoimet ovat osaltaan heikentäneet hyvinvointinäkökulmaa. Tämä näkyy myös suomalaisessa poliittisessa päätöksenteossa, jossa lapsiperheiden sosiaaliturvaa ja palveluita on leikattu. Esimerkkejä lapsiperheiden ahdingosta kuulee myös Hyvä Joulumieli -lahjakortin saaneilta perheiltä.
Lasten oikeuksien turvaamiseksi on tärkeää haastaa päättäjät toimiin köyhyyden vähentämiseksi. Yhteiskunnallisen päätöksenteon kannalta olennaista on arvioida, miten päätökset vaikuttavat perheiden toimeentuloon ja lasten osallistumismahdollisuuksiin ja varmistaa perhe-etuuksien ja lasten peruspalveluiden riittävä taso, laadukkaat palvelut ja hyvä kasvuympäristö.
Euroopan komission suositus vuodelta 2013 on kaikessa lyhykäisyydessään innostava: ”Investoidaan lapsiin ja murretaan huono-osaisuuden kierre.”
Teksti: Mirva Krause
Kuva: Antero Aaltonen / MLL