Räppäri Joacimin perhe sai apua, kun sitä tarvittiin. Nyt on hänen vuoronsa auttaa muita.
Seinäjoelta lähtöisin oleva muusikko ja räppäri Joacim Viljamaa, 22, ei kirjoittanut lapsena joulupukille pitkiä lahjalistoja. Hän oli tottunut siihen, että ihmeitä ei kannattanut odottaa. Joku pehmeä paketti, suklaata, ehkä lisäksi jotain pientä.
Ulospäin Viljamaan perheen elämä näytti vielä hyvältä, oli omakotitalo ja oma piha, mutta rahat olivat lopussa. Juuri kun äiti oli jäänyt Joacimin kanssa äitiyslomalle, isän yritys oli jouduttu ajamaan alas. Perheen talous romahti. Pahimpina aikoina kolmelapsisella perheellä oli pulaa jopa ruoasta ja ihan perusasioista.
– Pikkulapsena sitä ei tietysti edes kunnolla ymmärtänyt, mitä se tarkoittaa, että meillä oli talousvaikeuksia. Lapsi osaa kuitenkin verrata itseään muihin, Joacim sanoo.
Nuorempana Joacim kadehti kavereiden kalliita Lego-settejä, vähän vanhempana merkkivaatteita ja lomamatkoja.
– Kun koulukaverit lähtivät hiihtolomalla laskettelemaan, me emme menneet minnekään.
Vaikka rahat olivat vähissä, Joacim painottaa, ettei hän halua kuulostaa valittajalta. Lapsuus oli hyvä ja lämmin, vaikka kaikkea ei voinut saada. Kun varaa ei ollut matkusteluun, tilalle keksittiin jotain muuta kivaa. Kotona puhuttiin avoimesti kaikesta, myös raha-asioista.
– Tietyllä tavalla olen jopa kiitollinen siitä, että en ole saanut kaikkea helpolla. Se on kasvattanut paljon ja muokannut ajatusmaailmani sellaiseksi kuin se on nyt, Joacim pohtii.
Jälkikäteen ajatellen raskaimmalta tuntuu se taakka, jota moni vähävarainen vanhempi joutuu kantamaan: millainen lapsuuden pystyn lapsilleni tarjoamaan, mistä he jäävät paitsi, kiusataanko heitä köyhyyden takia?
– Talousvaikeudet lisäävät aina vanhempien stressiä, ja lapsi aistii herkästi vanhempien huolen.
Joacimilla on kokemusta myös kiusatuksi tulemisesta. Häntä härnättiin koulussa paitsi perheen köyhyyden takia, myös siksi, että hän menetti helposti hermonsa. Äkkipikaisen luonteen taustalta paljastui lopulta ADHD, ja pahimmat tunnekuohut tasaantuivat iän myötä.
– Kyllä se valitettavasti niin menee, että jos luokan ainoa köyhän perheen lapsi, niin helposti jää porukan ulkopuolelle. Esimerkiksi vaatteista kiusataan helposti, Joacim sanoo.
– Jätin kiusaamisen takia kesken esimerkiksi salibandyharrastuksen, vaikka tykkäsin lajista. Se alkoi siitä, että muilla oli uudet Adidaksen verkkarit ja minulla oli merkittömät jostain kirpputorilta.
Vaikeuksista kasvoi hyvää
Vaikeina vuosina Joacimin perhe sai apua ja tukea muun muassa ruokaan ja lasten harrastuksiin monilta järjestöiltä. Joulujen pelastajia olivat Joulupuu-keräys ja Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hyvä Joulumieli -kampanja.
– Äiti muistelee, että saimme Hyvä Joulumieli -lahjakortin jouluruokiin pariinkin kertaan. Pienenä minulle isoin juttu oli tietysti Joulupuu-keräys. Sen kautta sain lahjoja, joista olisi ollut muuten turha haaveilla, esimerkiksi jonkun isomman Legon ja radio-ohjattavan auton, Joacim kertoo.
Musiikkiharrastus on auttanut nykyään Tampereella asuvaa Joacimia puskemaan läpi niukan lapsuuden, kiusaamisen ja jopa syövän, johon hän sairastui 14-vuotiaana. Kirjoittaminen on ollut keino käsitellä vaikeita kokemuksia, kääntää ne joksikin hyväksi.
Samasta syystä Joacim haluaa nyt vuorostaan auttaa muita. Hän vierailee säännöllisesti kouluissa puhumassa kiusaamista vastaan ja toimii Joulupuu-keräyksen vapaaehtoisena kummina. Hyvä Joulumieli -keräykseen osallistuminen oli helppo päätös.
– Olen tosi kiitollinen siitä, että olen nyt tilanteessa, jossa voin hyödyntää omia kokemuksiani auttaakseni muita. Jos voin jotenkin auttaa, todellakin teen sen.
Myötätunto ei maksa mitään
Tilastojen mukaan Suomessa yli 120 000 lasta elää pienituloisissa perheissä. Köyhyydestä puhutaan silti harvoin ääneen, sillä siihen liittyy edelleen häpeää. Helposti ajatellaan, että vähävaraisuudessa on kyse vastuuttomuudesta tai laiskuudesta. Tosiasia kuitenkin on, että useimmat meistä ovat paljon lähempänä päätyä köyhäksi kuin miljonääriksi. Syyksi siihen voi riittää esimerkiksi sairastuminen tai avioero.
Joacimia toisten onnettomuudesta syyllistäminen lähinnä surettaa.
– Jos lukee vaikka netistä keskustelua köyhyydestä, niin kommentit ovat usein aika rajua settiä. Paljon on sitä, että köyhiä syyllistetään ja pidetään jotenkin huonompina ihmisinä, vaikka tilanteen taustalla voi olla vaikka mitä. Aika helpolla ihmiset kuvittelevat pystyvänsä aset-tumaan toisen ihmisen asemaan.
Kun Joacimilta kysyy jouluterveisiä talousvaikeuksissa oleville perheille, räppäri miettii pitkään, miten sanansa asettelisi. Tilanteen ulko-puolelta kun on aina helppo sanoa – ja todella helppo kuulostaa falskilta.
– Rahan puute voi tehdä elämän tosi hankalaksi ja aiheuttaa paljon huolta, mutta omasta kokemuksestani tiedän, että raha ei sittenkään
ole se tärkein asia. Tärkeintä joulussa on yhdessäolo ja se, että syödään hyvin – ja pidetään toisistamme huolta, Joacim sanoo.
Ainakin myötätuntoon pitäisi jokaisella meistä olla varaa.
Teksti: Kimmo Holopainen, kuvat: Rami Marjamäki. Juttu on julkaistu alun perin Punainen Risti -lehdessä.
Joululahja vähävaraiselle perheelle
Suomen Punaisen Ristin, Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Yleisradion yhteinen Hyvä Joulumieli -keräys järjestetään tänä vuonna jo 28. kerran. Keräystavoite on 1,26 miljoonaa euroa, jolla lahjoitetaan 18 000 perheelle 70 euron arvoinen lahjakortti joulun alla.
Lahjakortteja jaetaan perheille, jotka ovat vaikeassa taloudellisessa tilanteessa esimerkiksi työttömyyden, sairauden, perheen pienitu-loisuuden, ylivelkaantumisen tai muun kriisitilanteen vuoksi. Lahjakorttien jakamisen lisäksi Hyvä Joulumieli -kampanjan tavoitteena on nostaa lapsiperheköyhyyttä julkiseen keskusteluun ja päättäjien tietoisuuteen.
Hyvä Joulumieli -lahjakortti on joululahja, eikä sitä voi itse hakea. Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto etsivät apua tarvitsevia perheitä yhteistyössä muun muassa neuvoloiden, sosiaalitoimistojen, seurakuntien ja kumppanijärjestöjen kanssa. Vuonna 2024 jaettavat lahjakortit käyvät Keskon ja Lidlin myymälöissä.
Näin voit lahjoittaa
Hyvä Joulumieli -keräykseen voi lahjoittaa verkossa, tekstiviestillä, MobilePaylla tai tilisiirrolla. Yrityslahjoituksista voit lukea lisää täällä.
Verkkolomakkeella: Lahjoita nyt
Tekstiviestillä: Lahjoita 10, 20 tai 30 € lähettämällä tekstiviestin HJM10, HJM20 tai HJM30 numeroon 16499
MobilePaylla: Lahjoita haluamasi summa MobilePaylla numeroon 66020
Tilille: Lahjoita suoraan Hyvä Joulumieli -keräyksen tilille: IBAN FI33 5780 4120 0801 60. Käytä viitettä 5429.
Soittamalla: Soita keräyspuhelimeen 0600 16555 (10,01 e + pvm/mpm)