Juhlapyhien kulutuspiikki kuormittaa erityisesti vähävaraisia vanhempia. Rahahuolet vaikuttavat päivittäisessä arjessa paitsi hankintoihin, myös perheen ihmissuhteisiin, selvisi MLL:n tekemästä Vanhemman ääni -kyselystä.
Kun perheessä on taloudellisesti tiukkaa, tilanne ei vaikuta ainoastaan siihen, mitä syödään tai mitä hankintoja tehdään. Köyhyys kuormittaa myös mieltä ja ihmissuhteita.
Taloushuolien painaessa mieltä vanhemman kyky hallita tunteitaan ja kuunnella lasta heikentyy. On vaikeaa keskittyä lapsen asioihin, jos mielessä painaa huoli rästissä olevista laskuista. Kuormitusta kasvattaa se, että rahavaikeuksista on vaikea puhua kenellekään, sillä ne tuottavat usein häpeää ja syyllisyyttä.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto selvitti keväällä tehdyllä Vanhemman ääni -kyselyllä vanhempien ja muiden huoltajien huolia viimeisen vuoden ajalta. Kyselyssä selvitettiin myös, millaisista huolista on vaikea puhua. Näissä vastauksissa raha-asiat nousivat voimakkaasti esille. Kaikista vastaajista lähes kolmannes oli huolissaan omasta taloudellisesta tilanteestaan.
Juhlapyhien rahanmeno huolettaa
Kyselyn taloushuoli-kysymyksiin vastanneita mietityttää erityisesti rahojen riittäminen asumiseen ja välttämättömiin laskuihin. Vanhemmat kertoivat, että kaikki menee, mitä tienataan. Pakollisten menojen jälkeen rahaa ei jää säästöön tulevaisuutta tai yllättäviä tilanteita varten.
Kaikista vastanneista vanhemmista joka neljäs on huolissaan siitä, miten rahat riittävät erityistilanteisiin, kuten lomiin tai syntymäpäivälahjoihin.
Myös joulu lahja- ja ruokahankintoineen voi tuoda perheille ylimääräistä stressiä, kun rahaa ei ole mihinkään ylimääräiseen.
Rahojen riittävyys säästämiseen, arkitarpeisiin, juhliin, lomiin jne. stressaa kovin.
Kaikki menee mitä tienaa, loput velkoihin.
”Ei tiedä, kauanko on töitä”
Usko tulevaisuuteen on kyselyyn vastanneilla vähävaraisilla vanhemmilla tiukassa. Tulevaisuuden suunnitelmat, kuten oma asunto tai perheen kasvaminen, ovat vaarassa jäädä pelkiksi haaveiksi. Myös mahdolliset muutokset, esimerkiksi ero tai sairastuminen, mietityttävät monia.
Miten rahat riittävät tulevaisuudessa, kun on iso asuntolaina ja toiveena lisää lapsia?
Jos tulee ero, kuinka pärjää.
Puolison yhtäkkinen pitkä sairasloma sekoitti perheen talouden täysin.
Kyselyn avovastuksissa tulevat selvästi esiin yhteiskunnan rakenteelliset epäkohdat ja eriarvoisuus. Työttömyyden lisäksi lyhyet määräaikaisuudet ja niiden vaikutukset tukiin tuottavat monelle päänvaivaa. Rahahuolten painaessa tehokkaaseen työnhakuun ei ole energiaa.
Satunnaisen työssäkäynnin hidastava vaikutus tukien maksuun ja sitä myöten pulaan joutuminen. Rahahuolet tutkitustikin vievät myös aikaa ja energiaa muun elämän haasteilta, esim. työnhaku haastavampaa, kun rahapaineet työllistävät aivoja koko ajan.
Molemmat vanhemmat yrittäjiä ja yrityksen taloustilanne huolestuttava. Mitä tehdä, jos konkurssi tulee…
Ei tiedä kauanko on töitä, mitään tulevaisuutta ei voi suunnitella, kun ei tiedä saako palkkaa.
Rahahuolten taustalla henkilökohtaisia toiveita
Kyselyyn vastaajista yli viidennes kertoi, että rahahuolista on vaikea puhua muille. Puhumisen vaikeutta lisää se, että rahahuoliin liittyy usein hyvin henkilökohtaisia asioita ja toiveita – esimerkiksi se, onko varaa saada lisää lapsia.
Miten rahat riittävät tulevaisuudessa, kun iso asuntolaina ja toiveena lisää lapsia.
Vaikea taloudellinen tilanne vaikuttaa kielteisesti lapsiin ja koko perheeseen. Rahan puute kiristää puolisoiden välejä ja aiheuttaa riitoja, toisinaan salailuja. Syyllisyyden ja harmituksen tunteet myös uuvuttavat, sillä monelle on vaikeaa pyytää ja saada apua.
Mitä jatkuva rahapuutteen kanssa kärvistely vaikuttaa lapsiin? Entä parisuhteeseen?
Raha-asioiden hoito vie todella paljon aikaa ja jatkuva rahapula ja taistelu Kelan kanssa ja sossusta rahan ruinaaminen vie aikaa, itsekunnioitusta jne.
Vanhemman ääni -kyselyyn vastasi vajaat 650 vanhempaa, joista suurin osa oli 2–12-vuotiaiden lasten äitejä. Valtakunnallinen kysely oli avoinna 15.2.–31.5.2019 ja siihen vastattiin nimettömästi. Kyselyn raportti on luettavissa MLL:n nettisivuilla.
Kysely on osa MLL:n Vanhemmuuden verkkotuki -hanketta, joka tarjoaa tukea vaikeassa elämäntilanteessa oleville vanhemmille. Hanke kuuluu Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen Arvokas-ohjelman hankkeisiin, joiden tavoitteena on eriarvoisuuden vähentäminen ja osallisuuden vahvistaminen.
Kuva: Kristiina Hemminki