Hyvä Joulumieli -keräys kotimaan vähävaraisten lapsiperheiden hyväksi käynnistyy jo 25. kerran. Keräys sai alkunsa 1990-luvun talouslaman aikana, mutta sen tarve ei ole vuosien varrella vähentynyt. Koronapandemia on sekä syventänyt että laajentanut lapsiperheiden talousvaikeuksia.
Lapsiperheköyhyys koskee Suomessa noin 121 000 lasta, 11,6 prosenttia kaikista alle 18-vuotiaista.Työttömyys, yksinhuoltajuus ja pitkäaikaissairaudet ovat olleet läpi keräyksen historian keskeisiä syitä perheiden talousvaikeuksille. Lapsiperheköyhyyden erityispiirre on köyhyys työssäkäynnistä huolimatta. Pienituloisuusrajan alapuolella olevissa perheissä lähes puolessa on töissä käyvä huoltaja.
Koronapandemia on vaikuttanut lapsiperheiden tilanteeseen kahdella tavalla. Perheillä, joilla oli jo ennestään vaikeuksia, tilanne on pahentunut. Lomautukset, irtisanomiset ja pienyrittäjien yritystoiminnan supistuminen ovat lisänneet avuntarvitsijoiden määrää.
Köyhyys vaikuttaa pitkälle aikuisuuteen
Lapsuuden perheen köyhyys vaikuttaa usein pitkälle aikuisuuteen, sillä perheen heikko taloudellinen tilanne on yhteydessä lasten hyvinvointiin ja koulumenestykseen. Palvelut ja koulu eivät ole pystyneet poistamaan taustoista johtuvia eroja.
– Lapsiperheiden köyhyyttä ja sen vaikutuksia voidaan vähentää. Yksi keino olisi perusturvan korottaminen, sillä perus- ja vähimmäisturvan taso on jäänyt jälkeen yleisestä ansiokehityksestä. Toinen keino on varmistaa, että perhe saa ajoissa tarvitsemaansa tukea, johtava asiantuntija Esa Iivonen toteaa.
Köyhien lasten usko tulevaisuuteen on heikkoa
Lapsia ja nuoria perheen köyhyys pelottaa, hävettää ja masentaa. Jos perheellä ei ole rahaa kuin välttämättömiin menoihin, lapsi ei voi tehdä samoja asioita kuin muut. Syrjään jääminen ja ulkopuolisuus ovat keskeisiä kokemuksia köyhässä lapsuudessa.
Kokemus siitä, että ei ole samalla viivalla muiden kanssa näkyy myös niin, että vähävaraisten perheiden lapsilla on muita vähemmän uskoa omiin mahdollisuuksiin ja hyvään tulevaisuuteen.
Hyvä joulumieli -ruokalahjakortti ilahdutti ja auttoi jaksamaan. Lämmin kiitos sinulle, joka autoit.”
Juttu on julkaistu alun perin Lapsemme 4/2021 -lehdessä.
Osallistu keräykseen yksityishenkilönä hyvajoulumieli.fi
Osallistu keräykseen yrityslahjoituksella hyvajoulumieli.fi/yrityslahjoitukset/