Ruokalahjakortti pelasti Idan perheen joulun


Eron jälkeen ylivelkaantunut Ida Paarnio joutui viime vuonna miettimään, miten ihmeessä saisi järjestettyä lapsilleen oikean joulun. Pelastukseksi tuli Hyvä Joulumieli -lahjakortti.

Elintarvikkeiden hinnat ovat tänä vuonna rikkoneet ennätyksiä. Ankarimmin hintojen nousu koettelee niitä, joilla on muutenkin tiukkaa. Vähävaraisissa lapsiperheissä asuu nyt jo 30 000 lasta enemmän kuin viime keväänä.

– Kaikki on kallistunut. Kauppalaskun lisäksi sähkölasku on tuplasti isompi. Kun välttämättömät menot ovat nousseet, on pakko tinkiä jostain muusta. Pienituloisella ei ole muuta vaihtoehtoa, vantaalainen Ida Paarnio sanoo.

– Toistaiseksi me pärjäämme vielä, mutta elämä on entistäkin tiukempaa.

Paarnio on kotiäiti, kolmen biologisen lapsen äiti ja viisilapsisen uusperheen äiti. Hän on puhunut julkisesti Elämänmakuinen matka -blogissaan ylivelkaantumisestaan ja arjestaan vähävaraisen lapsiperheen yksinhuoltajana.

Talous romahti avioerossa

Paarnion talousvaikeudet alkoivat vuonna 2015, kun päiväkodissa lastenhoitajana työskennellyt Paarnio ja hänen kahden vanhimman lapsensa isä erosivat. Paarnio jäi yksinään kahden pienen lapsen pääasialliseksi hoitajaksi. Miehen kanssa yhdessä ostettu asunto myytiin, ja kaikki piti rakentaa uudelleen alusta.

– Ennen eroa meillä oli omistusasunto, auto ja luottokortit. Eron jälkeen voimavarani olivat niin lopussa, etten toiminut kuin järkevän aikuisen olisi pitänyt. Yritin viimeiseen asti selviytyä samoista kuluista kuin kahden vanhemman taloudessa, Paarnio sanoo.

Pikkuhiljaa velkataakka kasvoi. Postiluukusta putosi ensimmäinen ulosottokirje, sitten seuraava. Lopulta Paarniolla oli ulosotossa viisinumeroinen summa.

– Se oli ihan hirveä tilanne. Siihen asti olin ajatellut, että maksuhäiriömerkinnät koskevat vain muita, että siihen pisteeseen päätyvät ovat jotenkin kakkosluokan kansalaisia. Yhtäkkiä olin siinä tilanteessa itse. Häpesin itseäni valtavasti.

Seinä tuli vastaan vuonna 2017. Paarnio joutui myöntämään itselleen, ettei selviä veloistaan enää mitenkään. Hän otti yhteyttä velkaneuvontaan ja haki pääsyä yksityishenkilön velkajärjestelyyn. Prosessi oli raskas selvityksineen, arviointeineen, seurantoineen ja suunnitelmineen. Käräjäoikeus hyväksyi Paarnion hakemuksen velkojen järjestelystä viime vuonna. Maksuohjelma astui voimaan tämän vuoden alussa. Paarnio arvioi, että ilman velkajärjestelyä hän olisi ollut veloissa loppuikänsä.

Viime vuonna hän koki vielä yhden pohjakosketuksen. Pienen vauvan ja kahden koululaisen talouden pyörittäminen vei voimat niin täysin, että Paarnio ei jaksanut olla lapsilleen sellainen äiti kuin halusi. Uupuneena hän rähjäsi lapsilleen ja vetäytyi sen jälkeen kylpyhuoneeseen itkemään.

– Lopulta tein tilanteesta itse lastensuojeluilmoituksen. Se oli meidän perheen pelastus, Paarnio sanoo.

Sosiaalihuollosta Paarnio sai tuekseen perhetyöntekijän ja lapsiperheiden kotipalvelusta apua kotitöihin.

– Perhetyöntekijä käy meillä edelleen kerran viikossa. Hän sellainen meidän perheen oma ”supernanny”. Häpeän valtaan antautumisen sijaan Paarnio kannustaa muitakin hakemaan rohkeasti apua, jos omat voimat uhkaavat loppua.

Ida Paarnio lapsineen asuu Vantaan Askistossa. Kuva: Leena Koskela

Ennakointi on pärjäämisen avain

Tällä hetkellä Ida Paarniolla menee paremmin kuin vuosikausiin. Rahan kanssa on edelleen tiukkaa, mutta talous on tasapainossa. Taakkaa jakamassa on myös uusi miesystävä, jolla on omasta aiemmasta liitostaan kaksi lasta.

– Olen edelleen kotihoidon tuella, jonka päälle tulevat lapsilisät ja elatusapu, ja avomieheni tekee osa-aikatyötä. Ei sillä seitsemän hengen perheenä herroiksi eletä, vaikka meitä onkin nyt kaksi aikuista, Paarnio hymyilee.

– Se on kuitenkin ihanaa, että on toinen samanhenkinen ihminen jakamassa arkea. Helpottaa paljon, että olemme yksinhuoltajina kamppailleet samojen asioiden kanssa.

Avain vähävaraisena pärjäämiseen on Paarnion mukaan ennakoinnissa.

– Teen nykyään joka kuukausi budjettitaulukon, johon merkitsen kaikki kulut. Asumisen, pakollisten menojen ja velkojen maksuohjelman jälkeen katson, miten paljon rahaa jää muuhun. Ruokabudjetin jaan viikko- ja jopa päivätasolle.

– Meillä on koko ajan kaapissa ruokaa yllättävän laskun varalta ja säästössä pieni taloudellinen puskuri äkillisiä menoja varten.

Ruokaostoksissa Paarnio säästää seuraamalla tarjouksia ja ostamalla kerralla enemmän. Myös kauppareissut suunnitellaan etukäteen. Kotona ruokaa laitetaan paljon alusta asti, mutta toisaalta lapsia hemmotellaan välillä käymällä ulkona syömässä.

Pienituloisen joulun pelastus

Juuri nyt Paarnion seitsemän hengen uusperheessä valmistaudutaan jouluun, vuoden tärkeimpään juhlaan. Tänä vuonna myös joulukassaa on alettu säästää hyvissä ajoin etukäteen.

Viime vuonna tilanne oli toinen. Silloin Paarnio vietti unettomia öitä miettien, miten saisi järjestettyä lapsilleen oikean joulun. Pelastukseksi tuli Hyvä Joulumieli -keräyksen 70 euron lahjakortti, jonka Paarnio sai sosiaalihuollon kautta joulun alla.

– Jollekin toiselle 70 euroa voi olla pieni raha, mutta meille se oli paljon. Sillä sai rakennettua mahtavan joulupöydän, joten lapset saivat omilla vähillä rahoilla enemmän paketteja kuusen alle, Paarnio kiittää.

– Monelle pienituloiselle perheelle Hyvä Joulumieli -lahjakortti on koko joulun pelastus. Tänä vuonna se on entistäkin isompi juttu, kun kaikki on kalliimpaa, mutta tuet ovat samat kuin ennen.

teksti Kimmo Holopainen
kuvat Leena Koskela

Artikkeli on julkaistu Avun maailma -lehden numerossa 4/2022

Voit lahjoittaa Hyvä Joulumieli -keräykseen monin eri tavoin:

  • Verkkosivuilla yksityishenkilönä tai yrityksenä
  • MobilePaylla numeroon 66020
  • Hyvä Joulumieli -keräyksen tilille: IBAN FI33 5780 4120 0801 60. Viite: 5429
  • Soittamalla keräyspuhelimeen 0600 16555 (10,01 e + pvm/mpm)
  • Lähettämällä tekstiviestin HJM20 numeroon 16499 (20 €)